Menu

Gotuję, bo kocham smacznie jeść

Pyszne przepisy kulinarne tworzone z pasją, sercem i szczyptą talentu :)

Napój imbirowy

martucha122

Każdy z nas słyszał o wszechstronnym działaniu imbiru. Imbir m.in ułatwia trawienie, leczy przeziębienia, leczy migreny, dba o koncentracje, polepsza krążenie krwi. Teraz, kiedy w powietrzu panuje wiele wirusów, a pogoda jest kapryśna warto sięgać po naturalne środki wspierające odporność. Dziś pokaże Wam przepis na napój, który pije nawet kilka razy dziennie w tym szczególnym okresie. Zdrowy, bardzo smaczny i przede wszystkim naturalny :)

 

Potrzebujemy :

* 1 cm imbiru

* pół gwiazdki anyżu ( mielony - 1/2 łyżeczki )

* 1/2 laski cynamonu (mielony - na czubku łyżeczki  )

* 2 goździki 

* plasterek pomarańczy lub cytryny 

* ew. 1 łyżeczka miodu do smaku

 

 Imbir obieramy ze skórki, kroimy w małą kosteczkę i zalewamy wrzątkiem. po 3-5 minutach dodajemy pozostałe składniki. :)

 

Chlebki pita z kurczakiem

martucha122

IMG_8789

 

Dziś zaproponuje coś w rodzaju "domowy fast food". Pita to pszenne bułeczki, które możemy  nadziać dowolnymi składnikami. Ja podałam je z kurczakiem, warzywami ( sałatą, pomidorem, ogórkiem i czerwoną cebulą) z naszymi ulubionymi sosami : czosnkowym i paprykowym. Pychotka :)

 

Chlebki pita  ( 8 sztuk) :

* 3 szklanki mąki

* 1 i 1/4 szkl wody 

* 20g drożdży

* łyżeczkę soli himalajskiej

* pół łyżeczki cukru

 

Kurczak :

* 1 duża pierś z kurczaka

* ulubione przyprawy ( w moim wypadku użyłam mieszanki przypraw do gyrosa )

* 2 łyżki oliwy do smażenia

 

Dodatkowo :

* ulubione warzywa ( sałata, pomidor, ogórek, papryka, czerwona cebula )

* sos czosnkowy (pół opakowania małego jogurtu naturalnego, łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz i szczypiorek )

 

Przygotowanie chlebków pita :

1) Z drożdży. cukru i 1/4 szkl. letniej wody robimy rozczyn. 

2) Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól i szklankę wody. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kule i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny. ( do podwojenia objętości )

3) Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej z nich uformować kulę. Każdą kule rozwałkować na placek o średnicy ok 15 cm. Placki odkładamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220C. 

4) Wyrośnięte chlebki pita kładziemy prosto na rozgrzaną blachę piekarnika i pieczemy ok. 7-10 minut- do zarumienienia.

 

Dodatki :

1) Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy dowolnymi przyprawami, w moim wypadku gotowa mieszanka do gyrosa, skrapiamy oliwą i zostawiamy na min. 20 minut w chłodnym miejscu. Smażymy na patelni do zarumienienia.

2) Kroimy warzywa, przygotowujemy sos

 

Przygotowanie :

Lekko przestudzone chlebki nacinamy, smarujemy sosem ścianki chlebka i nadziewamy kurczakiem i warzywami.

Smacznego ;)

 

 

 

 

 

Śmietankowiec na kruchym cieście z wiśniami

martucha122

IMG_8769

Jestem ogromną fanką serników, pod każdą postacią i w każdej formie, ale tym razem szukałam urozmaicenia. Ciasto smakuje jak najdelikatniejszy piankowy sernik. Polecam wszystkim, nawet tym którzy za  sernikami nie przepadają ;)

Składniki na kruche ciasto :

* 3 szklanki mąki pszennej

* 5 żółtek

* pół szklanki cukru pudru ( szklanka = 250)

* 250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 opakowanie cukru wanilinowego

 

Masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę proszek i posiekać nożem, po czym dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta.  Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na minimum 3 godziny.

 

Składniki na masę śmietanową :

* 5 białek w temp. pokojowej

* szczypta soli

* 1 i 1/4 szkl. cukru

* 1200g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej

* 2 opakowania budyniu śmietanowego, po 40g każdy

 

Dodatkowo :

* 400g wiśni, odsączonych z soku

mogą być również inne owoce, np. brzoskwinie

 

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, nie przestając ubijać. Do piany z cukrem, przesiać proszki budyniowe i wymieszać. Dodawać powoli śmietanę, porcjami delikatnie mieszając by białka nie upadły.

 

Wykonanie :

Blachę o wymiarach 33x20 wyłożyć papierem do pieczenia, po czym zetrzeć na tarce jedną część kruchego ciasta. Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietanową i poukładać na niej delikatnie owoce, powinny zostać na wierzchu masy śmietanowej. Na wierzch zetrzeć drugą część kruchego ciasta.

Piec w temperaturze 180C przez około 60 minut, studzić w uchylonym piekarniku.

 

Smacznego :)

 

Przepis pochodzi ze strony : www.mojewypieki.com

Kieszonki z kurczaka z fetą szpinakiem i papryką

martucha122

IMG_8771

Przepis na lekki, pyszny i wiosenny obiad. Jak nie przepadacie za  fetą, można użyć sera pleśniowego czy koziego :)

 

Potrzebujemy :

* 2 piersi z kurczaka 

* pół czerwonej papryki

* 2 garści świeżego szpinaku

* 2 ząbki czosnku

* 50 g sera feta

 

 

Marynata do mięsa :

* łyżeczka oregano

* 1 ząbek czosnku

* 2 łyżeczki octu balsamicznego

* sól, pieprz

* oliwa z oliwek

 

 

Wykonanie :

1) Filety z kurczaka, pozbawione polędwiczek  naciąć ostrym nożem w kieszonki ( można też np. w formę roladki, jak kto woli :)) uważamy, żeby nie przebić się na wylot z żadnej strony. Gotowe kieszonki nacieramy marynatą z octu, oliwy, oregano i czosnku (również w środku) i zostawiamy na przynajmniej pół godziny w chłodnym miejscu.

2) Paprykę kroimy w cienkie paski i podsmażamy ją na łyżce oliwy, smażymy 2-3 minuty i dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i świeży szpinak, smażymy kolejne 2-3 minuty. Na koniec posypujemy odrobiną soli i zostawiamy farsz do wystygnięcia

3) Gdy farsz delikatnie przestygnie dodajemy fetę, delikatnie mieszamy i nadziewamy nasze kieszonki. Najłatwiej będzie nam je spiąć wykałaczkami  by farsz nie wypływał podczas grillowania.

4) Najwygodniej będzie go zgrillować na patelni grillowej bądz w opiekaczu/grillu stołowym. Grillowanie powinno nam zająć ok 10 minut, by kurczak nie był surowy w środku. W razie potrzeby, gdyby kurczak był jeszcze surowy można włożyć go na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180C.

Podawać z pomidorkami koktajlowymi ze szczypiorkiem oraz ryżem. 

Smacznego :)

 

 

 

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami

martucha122

IMG_8738

Przepis na szybki i smaczny obiad lub kolacje. Znikała tak szybko, że prawie nie zdążyłam jej sfotografować ;) Przypadnie do gustu przede wszystkim męskiej części domu. Zapiekanka z makaronem, kiełbaską i pieczarkami. Polecam :)

 

 

Składniki :

* 300g makaronu razowego  penne

* 500g pieczarek

* 1 duża cebula/ 2 małe

*  kulka sera mozzarella

* 300 g kiełbasy drobiowej

* pęczek szczypiorku

* 3 jajka

* 150 g jogurtu greckiego

* 50 ml słodkiej śmietany 30%

* 2 łyżki sosu paprykowego lub przecieru pomidorowego

* sól, pieprz

* oregano, zioła prowansalskie

 

Wykonanie :

 

1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec zapiekankę.

2. Cebulkę kroimy w kostkę, kiełbaskę w plasterki i podsmażmy razem na patelni do zarumienienia. Przekładamy do makaronu.

3. Pieczarki kroimy na pół, smażymy na patelni do miękkości i przekłądamy do makaronu.

4. Do naczynia żaroodpornego dodajemy posiekany szczypiorek oraz pokrojoną w kostkę mozarelle. Mieszamy

5. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt i śmietanę, sos paprykowy lub koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie i oregano. Miesszamy i powstałą masą jajeczno-maślaną zalewamy zapiekankę.

Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 180C

Smacznego !

 

 

© Gotuję, bo kocham smacznie jeść
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci